Projecten en referenties


Adviseur Water voor het secretariaat van de Adviescommissie Schade Grondwater (ACSG). Adviseren over schades als gevolg van vergunde grondwateronttrekkingen en infiltraties. Dit zijn schades aan gebouwen en infrastructuur of schades door verdroging van landbouw en natuur. De ACSG brengt op verzoek van de provincies aan de (vermeende) schadelijdende partijen en de grondwaterontrekkende partijen op basis van artikel 7.19 1e lid van de Waterwet advies uit.
 
Gedetacheerd als geohydroloog bij afdeling Sted en Plattelan van de provincie Fryslân. Verantwoordelijk voor op te stellen geohydrologische adviezen en beleid met betrekking tot o.a. vergunningverlening grondwateronttrekkingen. Verantwoordelijk voor op te stellen verkenning nieuwe duurzame grondwaterwinningen. Begeleiden aanpassen grondwatermodel Noord Nederland (MIPWA 3.0). Advisering met betrekking tot rechtszaak zettingsschade bebouwing langs Prinses Margriet-kanaal. Advisering met betrekking tot reduceren winning Terwisscha (drinkwaterwinning van Vitens waar als gevolg van droogteschade gedeelte van vergunning wordt ingetrokken). Geohydrologische advisering nieuwe onttrekkingen zuivelfabriek IBF-terrein.

Advisering bij grondwateronttrekkingsvergunning voor permanente bemaling ten behoeve van drooglegging nieuwe Rijksweg A4 tussen Schiedam en Delft. In opdracht van de bouwcombinatie A4all (bouwcombinatie met o.a. Volker Wessels, Boskalis en Heijmans). Uitvoeren geohydrologische modelberekeningen met MicroFem. Bepalen van secundaire omgevingseffecten: >Veranderingen doelrealisatie landbouw met behulp van Waternood-instrumentarium >Zettingsschade met behulp van zettingsberekeningen; >Rendement WKO-systemen, verplaatsen bodemverontreiniging, verdroging natuur en aantasting archeologische waarden.
 
Adviseren bij het met behulp van grondwatermodellering in combinatie met tijdreeksanalyse (Menyanthes) bepalen van effecten stopzetten drinkwaterwinning Vierakkers te Zutphen (Vitens). Schade voor bebouwing (wateroverlast) als gevolg van stopzettingen.
 
Geohydrologische berekeningen, zettingsberekeningen en advisering effecten van grondwateronttrekkingen Uitgeest en Haarlem. Door onttrekkingen in de holocene tussenzandlaag ontstaan maaiveldzettingen. Deze effecten moeten worden gecompenseerd c.q. gemitigeerd. Hierbij gebruik gemodelleerd met behulp van grondwaterstromingsprogramma MicroFem.